TAJEMSTVÍ LYMFY

TAJEMSTVÍ LYMFY

 Dnes jsem si pro vás připravila maličko edukativní článek, protože jsem zjistila, že mnoho z nás vlastně neví, co je to lymfa a proč je vlastně tak moc důležitá. Já sama jsem přišla na to, jak moc je nutné o ní pečovat až když byl problém – nepoučitelná holka.
Chci se tedy podělit o to, co možná nevíte a čím vám může tahle jednoduchá znalost pomoci ke zdravějšímu životu.

Lymfatický systém je nedílnou součástí imunitního systému. Je to jedinečný čistící systém odvádějící z těla ven škodliviny, které vznikají při funkci organismu, ale i ty, jež do něj vnikají z vnějšího prostředí vzduchem a potravinami. Jelikož je tento systém hlavním faktorem obranyschopnosti organismu, má rozhodující podíl na všech nemocech dnešní doby.

Lymfatická soustava se skládá z lymfatických cév a vysoce specializovaných lymfoidních orgánů a tkání, především brzlíku, sleziny, mandlí a kostní dřeně. Lymfatický (mízní) oběh se velmi podobá oběhu krevnímu. Větší lymfatické cévy jsou podobné jako žíly, lymfatické kapiláry jsou rozptýleny přes celé tělo, nejmenší vedou podél tepen a žil.
Pokud lymfatický systém nefunguje správně, selhávají transportní a filtrační schopnosti lymfy. Organismus je zatěžován působením škodlivých látek, které měly být z těla vyloučeny. Zplodiny metabolismu se ukládají do mezibuněčných prostor a lymfatický systém nezvládá plnit svou funkci. Dochází k hromadění vody, solí, tuku a odpadních látek v podkoží.

(Zdroj: kniha Záhadná lymfa)

Jak se její špatná funkce projevuje?

  • nenápadná únava nohou, později únavou celého těla – tak jsem na problém přišla já.
  • otoky kotníků, lýtek, stehen – hlavně večer po námaze – můj druhý příznak.
  • otoky v břišní krajině
  • otoky očních víček a mízních uzlin
  • celulitidou – že by třetí problém?
  • poruchami imunitního systému – sklon k infekčním nemocem
  • dechové obtíže bez zjevné příčiny – problém, který jsem nevěděla, že problémem je.

Když už došlo k problému, nevěděla jsem samozřejmě, jak ho řešit. Jednou za mnou ale přišla kamarádka a řekla – ty máš problém s lymfou a já se zamyslela, že to je snad první věc, kterou jsem ještě nezkusila. Spousty trenérů ve fitku můj problém chtělo řešit tréninkem, posilováním atd. To podstatné, co mi nyní pomáhá, je klid a jemný pohyb, který dostává lymfu do oběhu.

Jak jsem se začala léčit

Musím uznat, že ze začátku mi nejvíce pomohly (a pomáhají) lymfatické masáže, na které jsem docházela a docházím každý týden.

Samozřejmě typická Karol by chtěla, aby otoky a zavodněné nohy zmizely jak mávnutím proutku, ale co jsem do těla patnáct let pouštěla, to se jen tak nezmění. Nastává tedy období trpělivosti, super v létě :D, ale nedá se nic dělat. Teď to nebude trvat měsíc, ani možná dva, ale zlepšuje se to!

Druhá pomoc, která přišla, byla ruka z mého nejoblíbenějšího salonu Korunka, kam jsem začala docházet na terapii US2A – ULTRAZVUKOVÉ DESTIČKY ODBOURÁVÁNÍ TUKU A CELULITIDY. Jako podpůrná pomoc ke všem opatřením, které jsem do svého života začlenila, to byl skvělý krok! US2A je ultrazvukový přístroj, který si bezbolestně poradí s hluboce uloženým tukem a celulitidou a působí na pokožku ve 42 bodech. Podle výšky frekvence je pak účinek buď mechanický (při nižší frekvenci) nebo působící na nervová zakončení, tudíž hlubší (při vyšší frekvenci).

Ultrazvukovou léčbu jsme po poradě s terapeutkami zkombinovaly s přístrojem STARVAC, který přímo působí na lymfatický systém. Silné prokrvení aktivuje pokožku, zlepšuje její zásobování výživou a kyslíkem, obnovuje se funkce právě lymfy a tím z těla odvádí množství škodlivých látek, které do té doby nemohly z těla odejít.

Po několika málo ošetřeních jsem opravdu cítila, že je pokožka vypnutější a že mi v těle začíná proudit lymfa. To jsem poznala jemným brněním končetin, které jsem dlouhé roky neznala. Byla mi jen zima a to v létě i v zimě. Otoky mě provázely denně a občas jsem se nemohla mých končetin ani dotknout . Nyní cítím, že je moje tělo zase alespoň trochu prokrvené a že se mu navrací životní funkce.

Je třeba dodat, že samozřejmě tohle všechno je jen začátek a následují měsíce, možná roky léčby.
Pokud by vás zajímalo více o tom, jak jsem se do svého maléru dostala, přečtěte si článek a hlavně – anorexie není sexy, ani není zdravá a má nedozírné důsledky na vaši budoucnost.
Zdraví je jen jedno a stačí ty miliony holek, které si ho zničily včetně mě. Nezačínejte s tím, protože nevíte, co vás čeká a věřte mi, že to není procházka růžovým sadem. Bavit vás tenhle stav, co mám já nakonec nebude!

Blogerka Karol  z www.withlovek.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *